Domeinnamen - Registratie en verhuizen
3/02/2019 - De laatste tijd zijn er terug meer acties gericht tegen eigenaars van bepaalde domeinnamen gericht om extra extensies (.info, .com, .org, ...) te verkopen aan hoge prijzen, zogezegd omdat een concurrent interesse heeft in deze extensies. Hoewel dit geen echte schade aanricht, kan het een grote onnodige kost zijn voor bedrijven om hierop in te gaan. In dit artikel vatten we samen hoe het registreren en verhuizen van domeinnamen gebeurt, en geven we tips om niet in de val te lopen van dit soort oplichters.
De laatste tijd zijn er terug meer acties gericht tegen eigenaars van bepaalde domeinnamen gericht om extra extensies (.info, .com, .org, ...) te verkopen aan hoge prijzen, zogezegd omdat een concurrent interesse heeft in deze extensies. Hoewel dit geen echte schade aanricht, kan het een grote onnodige kost zijn voor bedrijven om hierop in te gaan. In dit artikel vatten we samen hoe het registreren en verhuizen van domeinnamen gebeurt, en geven we tips om niet in de val te lopen van dit soort oplichters.
Registratie
Verhuis
Elke registrar is vrij om zijn prijzen te bepalen voor registratie, verhuis en verlenging. Ook zijn er sommige hosting partijen die liefst de domeinnaam in eigen beheer hebben. Wil je een domein verhuizen van de ene naar de andere registrar, dan kan dit perfect zolang je de legitieme houder bent van het domein. De procedure hiervoor is eenvoudig:
- Zorg dat 'domain lock' uitgeschakeld is. Dit is een instelling die verhuisaanvragen verhindert en kan via het controlepaneel van de registrar of via een ticket uitgeschakeld worden.
- Vraag een EPP code aan voor de verhuis. Dit kan eveneens via het controlepaneel van de registrar of via een ticket. Deze code heb je nodig om de verhuis te voltooien.
- Dien de verhuisaanvraag in bij de nieuwe registrar en voer de EPP code in.
Let wel dat de geldigheid van de domeinnaam en de DNS instellingen niet overgedragen worden. Je moet dus manueel alle instellingen bij de nieuwe registrar opnieuw invoeren, en je betaalt direct opnieuw voor minimum 1 jaar.
Tips & tricks
Krijg je een mail of telefoontje van een registrar met de boodschap dat iemand geïnteresseerd is in een alternatieve extensie voor uw domeinnaam? Wees dan direct op je hoede. Zoals al vermeld dien je voor de meeste extensies helemaal geen toestemming te hebben om die domeinnaam te registreren. Beantwoord in geen geval de e-mail en wimpel het telefoontje af. Nu heb je 2 opties:
- Heb je interesse om de domeinnaam in de toekomst toch te gebruiken? Registreer hem dan via je vaste registrar en niet via de derde partij. Je gaat een pak minder kosten hebben.
- Heb je geen interesse in de domeinnaam? Dan hoef je niets te doen.
Dit lijkt logisch, maar sommige tussenpartijen registreren een domeinnaam op hun naam en niet die van de klant. In de dagelijkse werking valt dit niet op, maar administratief gezien is de tussenpartij de eigenaar van de domeinnaam. Dat wil zeggen dat je van hun goodwill afhankelijk bent om de domeinnaam te verhuizen naar een andere partij.
Als een domeinnaam niet op tijd verlengd wordt, komt deze terug beschikbaar en kan iemand anders hem registreren. Hier is in de meeste gevallen legaal gezien niets aan te doen. Om misbruik te voorkomen is er in veel gevallen een quarantaine periode ingesteld. Vervalt de domeinnaam, dan blijft deze nog een aantal dagen in quarantaine staan. Zolang dit het geval is, kan enkel de oorspronkelijke eigenaar (in het WHOIS record) deze activeren. Hiervoor wordt dan wel een hogere kost gerekend, maar je voorkomt dat iemand anders de naam kaapt.
Het is niet omdat er een first come, first served principe is dat alle registraties van domeinnamen onherroepelijk zijn. Het is steeds aangeraden om in onderling overleg met de domeinhouder een oplossing te zoeken. Lukt dit niet, dan kun je voor een .be, .vlaanderen of .brussels de juiste procedures vinden op https://www.dnsbelgium.be. Deze procedures zijn vooral gericht op personen of bedrijven die moedwillig schade berokkenen aan een merk. Voor andere extensies kun je terecht bij de toepasselijke authoriteit.